Tips från rekryteraren – Så skriver du ett bra CV

Går du i tankar på att byta jobb? Har du kanske redan hittat en utannonserad tjänst som du tycker känns som klippt och skuren för dig, men tycker att det känns svårt att skriva ett CV? Det är du långt ifrån ensam om. Jag tänkte därför dela med mig av några enkla tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på när du ska skriva ett CV.

Går du i tankar på att byta jobb? Har du kanske redan hittat en utannonserad tjänst som du tycker känns som klippt och skuren för dig, men tycker att det känns svårt att skriva ett CV?

För det första, se till att ditt CV är uppbyggt i kronologisk ordning, med den senaste arbetsplatsen eller utbildningen överst. Vad du gjorde för 10–20 år sedan är mindre relevant än vad du gjort de senaste åren.

Tydlighet - Var så tydlig du bara kan. Den som läser ditt CV vet ingenting mer om dig än det du skriver. Ta inte för givet att mottagaren av ditt CV ska förstå vad en viss tjänst innebär genom att bara skriva att du arbetat som exempelvis projektledare. Innebörden av en titel kan skilja sig vitt och brett mellan olika företag. Beskriv därför dina arbetsuppgifter och ansvarsområden på ett kort och koncist sätt.

Korta ner sådant som inte är relevant för tjänsten du tänkt söka, men ta inte bort det helt. Det handlar återigen om tydlighet. Som rekryterare vill en kunna följa en tidslinje av tidigare erfarenheter. Om du väljer att utesluta något skapas frågetecken, så lämna inga luckor.

Använd en enkel och ren CV-mall. Målet för rekryteraren är att snabbt kunna utläsa om du har de kvalifikationer som krävs för tjänsten, därför kan det ofta skapa mer förvirring och otydlighet om designen på CV:t är ”för kreativ”.

Slutligen, kom ihåg kontaktuppgifter och se till att de är uppdaterade.

Lycka till med jobbsökandet!